23 Ekim 2008 Perşembe

DOLARI FIRLATAN FİNANS CANAVARI

Ünlü Yahudi kökenli spekülatör Soros'un icadı. Girdiği ülkenin piyasasını sömürüyor, çıkarken de perişan ediyor. İşte doların ardındaki gerçek.
Hedge fonu... Şu anda doların ateşini işte bu fonlar yakıyor. Hisselerini satıp, dolarlarını alıp kaçıyorlar. Ama kriz öyle büyük ki... Onlar bile hisselerini alacak kimseyi bulmakta zorlanıyorlar. Eğer bulmuş olsalardı piyasalarda çok daha sert satışlar olabilirdi. Hedge fonları ünlü Yahudi spekülatör George Soros'un icadı. Bu fonları eski Devlet Bakanı Ufuk Söylemez, "finansal canavar" olarak tanımlıyor.

Yaklaşık 3 trilyon doları bulan bu fonlar, yüksek getiri avıyla meşhur. "Zenginler fonu" da denilen bu fonlar, yüksek riski olan ama bir o kadar da yüksek gelir getiren bono ve borsalara yatırım yapıyorlar. Risk ne kadar büyükse kazançları da o kadar büyük oluyor. Piyasaların nabzını en iyi tutan isim olan Ufuk Söylemez bu fonları şöyle anlatıyor; "Dünyaya 15 yıldır pompalanan bu fonlar, elektronik sürü gibi hareket eden, girdiği ülkeyi çıkarken tahrip edebilen birer finansal canavara dönüştürdü." PANİK HALİNDE KAÇIYORLAR Türkiye'de doları fırlatan da işte fonlar. Söylemez, "Bugün Türkiye de yaşadığımız döviz yükselmesinin ardında bu fonların bizim borsamıza yatırdıkları paraları panik halinde çekerek ülkeden çıkmaya çalışmaları yatmaktadır" diyor. ONLAR DA KÖŞEYE SIKIŞTIİstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda yabancıların oranı bir ay öncesine kadar yüzde 70 civarındaydı.
Bugün bu pay oranı yüzde 60'a düştü. Aslında borsada çok daha sert düşüş olabilirdi. Olmamasının nedeni HEDGE fonunun hisselerini satacak kimseyi bulamaması. Söylemez şöyle aktarıyor; "Hedge fonu, borsadaki kağıtlarını satabilecek kişi ve kurum bulsa bu çıkış daha sert olurdu. Ancak satacak kimse bulamıyorlar."TÜRK HALKI DOLAR SATMASA YANMIŞTIK her durumda dolardan vazgeçmeyen Türk halkı, fiyatlar yükselince yastık altını harekete geçirdi. Dolar 1.45’i görünce satışa geçtiler. Bu satışlar olmasa dolar 1.800 YTL'yi hatta 2 YTL'yi görebilirdi. DOLAR 2 BİN YTL'Yİ BULUR MU? Ufuk Söylemez'e göre bu ihtimal hiç de az değil. Söylemez, "Panik satışlarının duracağı yılbaşına doğru yükselme eğilimi artacak. Doların ocak ayında 2 YTL’yi görme ihtimali hiç de az değil" diyor.

Hiç yorum yok: