23 Ekim 2008 Perşembe

DOLAR 5.5 YILIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ

Hedge Fonların Gelişmekte Olan Piyasalardan Çıkışı ve Gelişmiş Ülkelere Yönelik Resesyon Kaygısı Piyasalardaki Ateş Topunu Büyüttü.
Hedge fonların gelişmekte olan piyasalardan çıkışı ve gelişmiş ülkelere yönelik resesyon kaygısı piyasalardaki ateş topunu büyüttü.
Gelen taleple dolar gün içinde 1.74 YTL’nin üzerini test ederek 5.5 yılın zirvesine çıkarken, Euro 2.1980 YTL ile tarihinin en yüksek seviyelerini gördü. Dövizdeki bu hareketin ardından piyasalarda ’Hükümet ve Merkez Bankası’ndan ortak önlem istiyoruz’ sesleri yükselmeye başladı.

Euro’nun çıkışı
YTL’den çıkış yapan yabancı yatırımcılar soluğu dolarda aldı. Yabancılarla, hedge fonların dolar alımları birleşince 1.70 psikolojik sınırı yerle bir oldu. Dolar 13.30-14.30 saatleri arasında aniden bir sıçrama ile 1.70 YTL’den 1.74 YTL’ye fırladı. Dolardaki bu yükseliş gözlerin 2003 yılında 1.7710 ile test edilen tarihi zirveye çevrilmesine neden oldu. Öğleden sonraki seansta bu seviyelerden gelen satışlarla yeniden inişe geçen dolar, bankalararası piyasada 1.70 YTL’nin altına indi. Bugün valörlü işlemlerde 1.6780 YTL’ye kadar gerileyen dolar, serbest piyasada günü 1.7080 YTL’den tamamladı. Bu arada Euro’da tarihi zirve yaparak 2.1720 YTL ile tarihi zirvesine ulaştı.
Gelişmekte olan ülkelerdeki bozulmanın yansımaları ile yabancı yatırımcıların YTL’den kaçarcasına yaptıkları çıkışlar bono piyasasını allak bullak etti. Önceki gün yüzde 23 seviyesine çıkan, 23 Haziran 2010 vadeli gösterge kağıdın bileşik faizi, bu satışla yüzde 24.03’e tırmandı. Faiz bu seviye ile son 4 yılın zirvesine oturdu.
Bankacıların isteği
Bu arada Merkez Bankası’nın önlemlerini yetersiz bulduklarını dile getiren bankacılar, YTL’nin son günlerde hızlanan değer kaybının tüm piyasaları baskı altına aldığını ve başta IMF ile bir anlaşmaya varıldığının açıklanması olmak üzere hükümetin ve Merkez Bankası’nın ortaklaşa açıklayacağı bir önlemler paketi ile YTL’nin değer kaybının kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

2 yorum:

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Selam hayirli Geceler ve Cumaniz Mübarek Olsun Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Sevgiyle Saygiyla vede Saglikla Mutlu Esen Kalin ALLAH'a ( CC ) Emanet Olunuz.Saygilarimla

31/10/2008 Günü Gaziantep Sanko Tıp Merkezinde Anjiyo Olacağımdan Geçici Bir Süre Sizlerle Birlikte Olamayacağım.Sağlık ve Hayır Dualarınızı Bekliyorum,Hakkınızı Helal Ediniz ,Benim Hakkım Hepinize ve Herkese Helal Olsun, Dönüşümde Görüşmek Üzere Sevgiyle Saygıyla vede Sağlıkla Mutlu Esen Kalın ALLAH'a ( CC ) Emanet Olunuz.Saygılarımla

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Sen gulerken yanindakilerde guler ama aglarken yalniz aglarsin onun icin oyle bir agaca yaslan ki asla yikilmasin oyle bir dost edin ki seni asla birakmasin

Hayirli Gunler Cumaniz Mubarek Olsun Kardesim Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Neseli Saglikli ve Bereketli Yeni Bir Gun Gecirmenizi Dilerim.Sevgiyle Saygiyle vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet OLun.Saygilarimla

TOZPEMBE

Yillar yili yanimizda
Kavruldun yagımızla

Hic bu boyle kalir mı
Biraz gec de olsa
Goreceksin hayatin sana da guldugunu
Sabret yoksa

Nasil mi
Topraklarda tohumlar vardir
Karlar altinda kis boyu
Kis gecer bir bahar gunu
Cicek acar tozpembe
Tipki oyle

Alinti:Behcet Necatigil
http://www.siirdemeti.com/siir_p.asp?siirno=291

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog